• Soarele, prin radiaţiile ultraviolete (UV), are o acţiune oxidantă la nivel celular, producând alterări profunde ale lanţurilor proteice. La nivelul ochilor poate determina modificări la nivelul pleoapelor (riduri, formaţiuni tumorale, pete de culoare, piele flască), conjunctivei (pinguecula, pterigion), corneei (arsură reversibilă), cristalinului (cataractă), retinei (retinopatie solară, degenerescenţă maculară legată de vârstă).
• Ochelarii de soare sunt recomandaţi tuturor pacienţilor, dar mai ales celor cu ochi deschişi la culoare, ei având mai putină melanină care să îi protejeze de efectele nocive ale radiaţilor UV. Pacienţii ar trebui să aleagă ochelari de soare cu filtru de protecţie UV 400 cu/sau fără polarizare, cu menţiunea că aceasta din urmă nu protejează de ultraviolete, însă are marele avantaj de a reduce reflexiile deranjante.
• Cu cât rama ochelarilor este mai mare, cu atât va oferi o mai bună protecţie, nu acelaşi lucru putem spune despre culoarea lentilei; una mai închisă nu înseamnă neapărat un filtru UV de calitate superioară. Ochelarii de soare trebuie folosiţi de fiecare dată când ne expunem la radiaţia directă, dar cu precădere la lumina reflectată într-o suprafaţă cu apă (mare, lac, ocean), nisip sau zăpadă, situaţii în care disconfortul poate fi chiar mai mare. Şi nu în ultimul rând, pentru eclipsă avem nevoie de ochelari de soare speciali.
• Pacienţii cu vicii de refracţie (dioptrii) au 2 alternative atunci când se expun la lumina solară: ochelari de soare personalizaţi cu dioptrii lor sau lentile de contact şi ochelari de soare simpli.
• Purtătorii de lentile de contact au posibilitatea sa aleagă de pe piaţă produse cu filtru pentru UV, acestea însă au doar efect adjuvant, neputând înlocui o pereche calitativă de ochelari de soare. Acelaşi lucru pot menţiona şi despre lacrimile artificiale anti-UV, care conţin vitamina B2 (riboflavina).
• Alte bariere mecanice care diminuă expunerea la radiaţiile UV sunt pălăriile, iar un bor de minim 8 cm oferă o protecţie mecanică de până la 50 %. Acestea, cât şi umbrelele de soare, pot fi confecţionate din materiale anti-UV, pentru a reduce suplimentar expunerea.
• De asemenea, recomand evitarea expunerii solare la orele de vârf 10:00-16:00, când cantitatea de radiaţie UV poate atinge niveluri şi de 10 ori mai mari.
• Pentru protecţia tegumentelor perioculare este indicat să folosim o cremă cu un factor de protecţie solară minim 15. Şi nu în ultimul rând, să nu pierdem din vedere că norii nu oferă protecţie UV.
• Totodată doresc să amintesc şi efectele benefice ale expunerii moderate la lumină naturală: funcţionarea normală a ritmului circadian somn-veghe şi participarea la reducerea progresiei miopiei la copii.
• Întrucât 80% din expunerea la UV se face în primii 18 ani de viaţă, măsurile protective în acest sens sunt recomandate încă de la vârsta de 3 ani.
Recent am avut o discuţie în cabinet cu mama unei paciente de 12 ani.
Mama: Doamna doctor, poate purta ochelari de soare?
Eu: Este chiar recomandat, are ochii deschisi la culoare.
Mama: Am crezut ca e un moft…
Eu: Nu, nu, nu este moft.. O inteleg perfect😅
Şi îi fac mamei un gest arătând către ochii mei verzi.